Online anyanyelv-pedagógiai szakmai fórum

Oktatók, tanárok, tanárjelöltek és az anyanyelvi nevelés iránt érdeklődők számára szervez online anyanyelv-pedagógiai szakmai fórumot a Szemere Gyula kutatócsoport 2022. június 1-jén 16 órától. A szakmai előadást egy beszélgetés követi, amelyen minden résztvevőnek lesz lehetősége kérdések és hozzászólások megfogalmazására. Meghívó és részletes program a linkre kattintva érhető el.

Előadások a megismerő tevékenységről

A megismerő tevékenység elmaradásának korrekciója címmel rendezett szakmai programot a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézete és a Magyar Pedagógiai Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tagozata 2022. május 3-án. A rendezvényen a nyitóelőadást dr. Dráviczki Sándor, főiskolai tanár tartotta, majd II. éves tanító szakos hallgatók előadásai következtek a korrekciós nevelés témakörében. Előadást tartott Imre Bianka, Balázs Renáta Eszter, Molnár Bianka Alexandra, Biró Gréta Dorina, Somogyi Bianka Nikolett, Fodor Tímea és Gégény Kitti.

 

Hallgatói siker a Népek meséi mesemondó versenyen

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Kara az online térben mesemondó versenyt rendezett NÉPEK MESÉI címmel a felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók részére. A versenyzőknek egy szabadon választott népmesét kellett elmondaniuk kívülről, a mesemondásról felvételt kellett készíteniük, s a felvételt fel kellett tölteniük 2022. március 21-ig a Google Drive-ra.

Író-olvasó találkozó

2022. május 5-én Bessenyei Gábor, író látogatott el a végzős tanító szakos, magyar műveltségterületes hallgatókhoz dr. Nagy Balázs meghívására. A főként ifjúsági regényeivel hírnevet szerzett alkotó bepillantást engedett munkájának kulisszatitkaiba, miközben olyan új közlésmódok is "terítékre kerültek", mint a TikTot-irodalom vagy az instanovellák. Természetesen szó volt a szerző Tested és lelkem címmel megjelent új regényéről is.

Tudományos diákköri munkájukat mutatták be hallgatóink

2022. április 26-án az Óvó- és Tanítóképző Intézet tudományos diákkörének hallgatói mutatták be kutatómunkájukat az intézet oktatóiból álló zsűri és az érdeklődők előtt. A házi TDK zsűrije jelenlegi készültsége alapján a legjobbnak ítélte Erős Vivien Emese, másodéves óvodapedagógus hallgató kutatását a regionális népmesék óvodai felhasználásáról. Második helyet szerzett Berki Gábor Jenő, harmadéves tanító szakos hallgató, aki a szlovákiai általános iskolákban alkalmazott fizikai kísérletekről beszélt.

Versmondásban jeleskedtek

2022. április 19-én került sor a Kányádi Sándor versmondó verseny intézményi fordulójára. A megmérettetést vállaló hallgatók egy 20. vagy 21. századi magyar költő versét adhatták elő. A versenyen III. helyet szerzett Reskóné Tamás Zsuzsa, óvodapedagógus szakos hallgató, II. helyezett lett Reha Nikolett, csecsemő- és kisgyermeknevelő szakos hallgató, az I. helyet pedig Fodor Gvendolin, óvodapedagógus szakos hallgató szerezte meg.